Dames ShoesLo vrouwen Kopen Reebok Workout 34ARjL5

Een goed journalistiek stuk schrijven is nog best moeilijk te leren. Ook doordat docenten op opleidingen journalistiek zich laten leiden door smaak, meent Leon van Wijk. “Het woord ‘echter’ is gewoon lelijk.”

Journalisten scheiden feiten van meningen. Maar niet als ze lesgeven. Dan is journalistiek opeens vooral een kwestie van smaak. In schrijfopdrachten van de ene docent gebruik ik opzettelijk het woord ‘echter’ omdat ik weet hoe graag hij wil dat journalisten tegenstellingen verduidelijken met signaalwoorden. Het mag geen gewoonte worden, want een andere docent bestraft het gebruik van ‘echter’. Het is tenslotte een archaïstisch, onnodig woord dat de vaart uit iedere zin haalt.

Maar waarom mag in een goede journalistieke tekst geen ‘echter’ staan? “Je kunt het woord weglaten”, luidt het typische antwoord van de tegenstander. Vindt u dan niet dat het woord de tegenstelling tussen deze twee zinnen verduidelijkt? “Jawel, maar bij mijn werkgever doen we het nu eenmaal zo.” Nog vaker hoor je de reactie “ja, maar het is niet móói.” Wat vindt u er niet mooi aan? “Het is gewoon lelijk.” Aha!

30110 Kopen Classic Wedge Grijs Inuikii Nederland Schoenen ID9EH2

Smaak is een mening

Natuurlijk stel ik niet alleen de expertise, maar ook de mening van docenten op prijs. Ik hoor het graag als docenten bepaalde woorden niet mooi vinden of als er een taboe rust op het gebruik van ‘echter’ binnen de redactie waar docenten werken of hebben gewerkt.

Het zou echter (ahum) wel zo professioneel zijn als docenten hun smaakoordelen presenteren als hun mening en de conventies van één specifieke titel als een van de mogelijkheden. Zulke oordelen en gewoontes zijn tenslotte niet algemeen juist, ook niet als de smaak van experts is beïnvloed door de gewoontes van hun redactie. Als docenten hierover duidelijk zijn, spreken ze elkaar niet meer tegen, maar zijn ze het simpelweg oneens of wijken hun gewoontes van elkaar af.

Bovendien kan de beoordeling dan voer zijn voor een leerzame discussie. Het zou goed zijn als, anders dan nu, de inhoudelijke argumenten van onervaren studenten tijdens zulke discussies even zwaar wegen als de smaakargumenten van ervaren docenten.

Geen eigen stijl

Nu veel docenten hun ingesleten smaak en conventies als feiten presenteren – en wellicht ook zien – nemen de docerende experts ze bewust of onbewust ook mee in de beoordeling van opdrachten. De vaak gehanteerde nakijkcategorie ‘stijl’ leent zich namelijk goed voor het aftrekken van punten vanwege dubieuze smaakkwesties. Studenten die de volgende keer wel alle punten voor ‘stijl’ willen halen, verwijderen met steeds minder aarzeling het naar hun mening correcte ‘echter’ uit hun tekst.

Het gevolg is dat studenten kunnen schrijven in de stijl van docent A en op de manier van docent B, maar hun eigen stijl in de koelkast zetten. Een persoonlijke manier van schrijven is volgens docenten een groot goed, maar wie een aardig cijfer wil halen, kan het beste de stijl van zijn docent en/of diens redactie hanteren.

Dynamisch leerproces

Hoe kunnen studenten de kritiek op hun eigen stijl accepteren als de beoordelaar iedere opmerking over zijn schrijfwijze met beroep op zijn gerijpte smaak van tafel veegt? Laten we elkaars schrijfstijlen respecteren en bediscussiëren en ze niet zien als onaantastbare, universele juistheden.

Journalistiek studeren is dan niet meer statisch het gegeven commentaar als feit aannemen, maar een dynamisch proces waarin studenten en docenten van elkaar leren. In de journalistiek valt over smaak tenslotte wel te twisten.

Al 8 reacties — discussieer mee!
 1. wilbert Messi Zaalschoenen 16 In Kids Adidas BlauworanjezilverVoetbal 3 EDH2I9

  Bedenk dat ‘signaalwoorden’ door descannende lezer van je stuk ook als signalen werken om tekst ‘over te slaan’ (bijv. bij ‘Ook’ slast de lezer het voorafgaande of het volgende tekstdeel ocer, omdat er een herhaling komt!) Bij ‘echter’ hoeft de lezer slechts een van de twee tekstgedeelten , ondat de tegenstelling dan ook voldoende duidelijk is! etc

  Nep Fraudehelpdesk Bericht Voor Whatsapp Waarschuwt CstQxhdr
 2. August Hans den Boef

  Dat een student per definitie over een ‘eigen schrijfstijl’ zou beschikken is een illusie die door de marketeers en andere wervers van hogescholen en universiteiten wordt gewekt. Slechts zelden beschikt een student over een ontwikkelde eigen schrijfstijl en in die weinige gevallen is hij/zij zodanig getalenteerd dat ook de hobby’s van individuele docenten gemakkelijk kunnen worden meegenomen.
  Adidas Wit Schoenen DamesNeo Gomez Selena Lx Bb9tis MVGpqUzS Een eigen schrijfstijl ontwikkelt een journalist in de loop van de tijd, als hem/haar door de werkgever de gelegenheid wordt geboden. Hopelijk ook een eigen stijl van opbouwen, interviewen, vertellen en onderzoeken.

 3. Linda Duits

  Ik ben puzzled. Over welke docenten gaat het hier? » Tweewielers Framemaat Hans Tweewielers Lemmens Framemaat » Hans Framemaat Lemmens » eEWCBoQrdx

  De auteur heeft Communicatiewetenschap gestudeerd en ik weet als oud-docent CW dat we daar geen aandacht besteden aan wel of niet zulke woorden gebruiken.

  De auteur doet nu een master journalistiek en media. Is de echter-kwestie daar een issue? Is dat serieus een punt in een universitaire master, een punt dat zelfs zo belangrijk is dat er een blog aan gewijd moet worden? In dat geval moeten we direct aan de bel trekken over de kwaliteit van deze opleiding.

  Of gaat het over docenten op scholen voor journalistiek? Dan kan ik het me wel weer voorstellen dat daar in het onderwijs aandacht voor is. In dat geval vraag ik me echter (<3) af waarom dit voor deze auteur zo'n heikel punt is. Hij heeft immers die achtergrond niet.

  Antwoord op deze reactie

  Adidas Wit Schoenen DamesNeo Gomez Selena Lx Bb9tis MVGpqUzS

 4. Leon van Wijk
  Zara Zomer Dames nl Koop SchoenenKleding Vergelijkamp; 0mNnv8w

  De bedoeling van het stuk is om aan de hand van een voorbeeld (het gebruik van het woord ‘echter’) een breder probleem aan te kaarten, namelijk het beoordelen van journalistiekopdrachten op basis van smaak, terwijl de smaakoordelen als feiten worden gepresenteerd. Dit bredere probleem is mijns inziens belangrijk genoeg om een blog aan te wijden.

  De afgelopen (ruim) drie jaar heb ik meermaals een variatie op het voorbeeldgesprek uit het stuk gevoerd tijdens vakken waarin ik journalistieke artikelen diende te schrijven. Het gaat bijvoorbeeld om keuzevakken als Journalistieke Vaardigheden, maar ook om de Excellentiemodule Communicatiewetenschap, een vak over wetenschapscommunicatie, waarin we wetenschapsjournalistiek bedreven. Het gaat dus inderdaad niet om vakken uit het reguliere programma van Communicatiewetenschap, maar om keuzevakken en een vak van de huidige master.

  Het is belangrijk te vermelden dat er bij de huidige master ook docenten zijn die wel graag en met enthousiasme in discussie gaan over smaakkwesties en schrijfstijlen. Tijdens lessen van deze docenten is er daadwerkelijke sprake van dynamische, leerzame discussies.

 5. Eric Rietzschel Adidas Wit Schoenen DamesNeo Gomez Selena Lx Bb9tis MVGpqUzS

  Onderdeel van het probleem is misschien ook dat woorden als ‘echter’ zó vaak verkeerd gebruikt worden, dat het makkelijker is om ze categorisch te verbieden. Hier bij onze opleiding (geen journalistiek trouwens) zien we vaak deze constructie voorbij komen:

  “Echter heeft onderzoek hiernaar uiteenlopende resultaten laten zien.”

  Ik kan me wel voorstellen dat sommige docenten daar op den duur zo ziek van worden, dat ze het woord überhaupt niet meer willen zien.

  Zelf ‘verbied’ ik mijn studenten trouwens om ‘welke’ te gebruiken waar ze ook ‘die’ kunnen schrijven (“de experimenten welke/die gedaan zijn”). Maar dat terzijde.

 6. DianaAdidas Wit Schoenen DamesNeo Gomez Selena Lx Bb9tis MVGpqUzS

  Wat mij betreft is ‘echter’ niet verboden, maar het is wel echt een schrijftaalwoord. Op straat hoor je nooit iemand ‘echter’ zeggen. In het tijdschrift waarvan ik eindredacteur ben, geven we daarom de voorkeur aan ‘maar’. Dat wil je liever niet aan het begin van een zin hebben, maar dat kun je meestal goed oplossen door de volgorde te wijzigen. Af en toe een echtertje vind ik echter geen probleem 🙂
  Gevonden Cruz Sneakers Kopen Lola Dames 82792784 Marktplaats Makkelijk SMGzpqUV Wat betreft de signaalwoorden: ik vind dat woorden als ‘ook’, ‘maar’ en ‘dus’ essentieel zijn om als lezer zonder problemen een ingewikkelde uitleg te kunnen volgen. Aangezien we veel over wetenschap schrijven, zijn die woorden dus juist volop in gebruik.

 7. Adidas Wit Schoenen DamesNeo Gomez Selena Lx Bb9tis MVGpqUzS
  Rob Visser

  Vooropgesteld: ik heb mijn journalistieke kennis en vaardigheden verkregen door een avondcursus en door autodidactiek, gewoon doen. Ik heb dus nooit een dagopleiding gevolgd. Wel heb ik veel (ex-)studenten aan dagopleidingen gesproken en de rode draad van hun verhalen was dat er door docenten soms met enige willekeur over hun werk werd geoordeeld.

Schrijf hier je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden hebben een *

Adidas Wit Schoenen DamesNeo Gomez Selena Lx Bb9tis MVGpqUzS

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EspadrillesKleding Clarks Arnhem nl Vergelijkamp; Koop Dames CrBxWdeo

Wekelijks op de hoogte blijven van De Nieuwe Reporter?

De nieuwsbrief van De Nieuwe Reporter houdt mediaprofessionals al 15 jaar op de hoogte van ontwikkelingen in de Nederlandse journalistiek. Sluit je aan!
 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Nike Zapatos Nike Deportivos Air MoneyPattas HED29I
Beste Keus Air Run Huarache Nike UltradamesWhitewhiteblack fYgb76y